Funderingar kring Jul-Påskmusten

Från början var Julmust något som hörde julen till, det finns ju sommarmust också..och andra muster tillgängligt året om s.k "allround-muster". Och Påskmust. 
Trist va?
Misstänksamt kliar vi hakan och tror nu på att det då måste vara Allroundmusten som vi dricker på både jul och påsk.
Eller luras vi av smaken med hjälp av ögonen och etiketten?
Smakar dom olika, känner vi någon skillnad..egentligen?!

En del muster är pikanta, en del har lite mer smak av nougat och i en del andra smaker kan man gå så långt att man blivit en klassisk mustkännare.

På den återkommande frågan:
-Är julmust och påskmust samma sak?

Så är svaret: Nej.

Säger alltså Roberts, själva skaparen av musten som håller inne på det hemliga receptet och
meddelar att det ÄR SKILLNAD på jul- och påskmust.
Huruvida det gäller etikett eller smak har blivit knepigt att riktigt kunna bevisa av oss andra.

Däremot gör sen fabrikaten musten olika, spär dom olika och lagrar dom olika länge.
Att jämföra innehållsförteckningen löser inte heller gåtan.
Ordningen som ingridienserna kommer i säger tyvärr inte så mycket eftersom det
kan vara lika mycket av dom ingridienserna som på Julmusten kommer innan den andre ingridiensen men på Påskmusten i en annan ordning. 

(För det som kommer först är det ju i regel mest utav, eller lika mycket av det som följer).

Julmust är från början en kryddig öl, som kanske gick lite överstyr.
En alkoholfri öl, med söta smaker...som blev en läsk således succé på svenska julbord.
Också en läsk för fabrikaten att göra drickarna nöjda med även på påsken.

Utgångsdatum har väl en stor betydelse, då den faktiskt lagras. 
Kanske betyder det att påskmusten som då har fått musta till sig några månader till, skulle smaka annorlunda?
Nja, kollar man på när datumet för när påskmusten och julmusten gjordes..så ligger dom rätt lika.

Men någon skillnad i smak, det känner jag ej.
Fast å andra sidan är jag ingen finsmakare utan kör på andra-hands-fabrikat, inte standard så att säga.

Och nu lite senare, så har vi svenskar blivit så bortskämda med högtider året om, att vi tillomed har Julägg för att bli påminda om påsken under själva julen.
Liksom det här med att fira påsk med en släng av julen.

Det är ju inte nåt roligt.
Släng i lite extra smak av nejlikor i julmusten och lite mer muskot i påskmusten så vi får ett slut på det här lurendrejeriet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0